Les biblioteques treballen el present per al futur

Les biblioteques som fonamentals per a la identitat i desenvolupament de les nostres comunitats, és per això que prestem serveis i realitzem  tasques per a la preservació i difusió de la cultura i del coneixement, és clar, però també del que pasa cada dia a les nostres comunitats.

Malauradament, el dia a dia que estem vivint ara està protagonitzat per el  Covid-19, que a més de tancar els edificis dels nostres serveis, ens ha canviat les nostres vides. Aquest fenomen és extraordinari en molts sentits i  caldrà estudiar en el futur tot el que ens està passant. Afortunadament, ens trobem en un món digital, en el que els tradicionals diaris, revistes, llibres, etc, conviven amb les noves tecnologies que ens ajuden a generar recursos, documents i altres objectes informatius…la realitat és que estem rodejats de testimonis que no podem deixar a perdre. 

La biblioteca del Museu Valencià d’Etnología ens proposa la creació de “l’arxiu del confinament” i ens recorda que, com a unitats i serveis d’informació,  tenim una tasca molt important de recopilació i tractament d’aquests recursos. Aquesta biblioteca ha començat per els mems que mostren amb més o menys humor com es viu esta situació i ha creat un tauló al seu canal de  Pinterest.

Des d’aquesta biblioteca s’està animant a la resta de serveis (arxius, biblioteques, centres de documentació) a fer tasques de curació de continguts posant especial atenció als mitjans de comunicació i a la documentació institucional (legislació i normativa, comunicats a la població, propostes culturals i educatives..)  però també a la documentació sobre moviments socials (accions col·lectives com ara convocatòries d’aplaudiments, concerts des de balcons, danses, etc.), accions i publicitat dels comerços locals o els vídeos i fotografies que la ciutadania comparteix en xarxes.

La proposta inicial es recerca i filtratge d’informació, de tractament i classificació. Els espais, canals i productes documentals per a difondre-la i facilitar el seu estudi es releguen a una segona fase.

Més info: